info@latissa.hr
 
 
 

Košarica

 

Košarica

Košarica je prazna.

 
 

Znate li kako bi trebala izgledati kupaonica za osobe s invaliditetom?

Znate li kako bi trebala izgledati kupaonica za osobe s invaliditetom?

30.08.2023

Tražite ideju za funkcionalno i udobno uređenje kupaonice za starije i nemoćne osobe? Pogledajte nekoliko praktičnih savjeta i nadahnite se!

Uređenje prostorija koje koriste osobe s poteškoćama u kretanju težak je zadatak. Zahtijeva razmatranje mnogih pitanja – od osiguravanja odgovarajuće površine, preko pažljivog odabira opreme, do njezinog ergonomskog i sigurnog postavljanja. Ništa drugačije nije ni u slučaju kupaonice – ovaj prostor mora biti pažljivo uređen kako bi se svakodnevne higijenske aktivnosti mogle provoditi udobno i učinkovito. Ključni element je naravno kada s vratima, no to nije sve. Provjerite kako opremiti i organizirati kupaonicu za osobe s poteškoćama u kretanju!

 

 

Adaptacija kupaonice za osobe s invaliditetom

Puno ovisi o vrsti invaliditeta i opsegu ograničenja kretanja s kojima se osoba suočava – ako je osoba u invalidskim kolicima ili koristi hodalicu, najvažnije je da joj se omogući dovoljno prostora da se slobodno kreće bez sudaranja jedna s drugom. namještaja ili zidova. Također biste trebali voditi računa o:

  • širok ulaz;
  • bez praga - ako se ne može ukloniti, mogu pomoći posebni pragovi s blagim nagibom;
  • ručke za oslonac na kritičnim mjestima: u blizini kade, tuša i wc školjke;
  • uklanjanje kupaonskih tepiha;
  • protuklizne podove ili na njih postavite posebne protuklizne prostirke – bit će korisne posebno u kadi ili pod tušem;
  • pažljivo podešavanje visine pojedinih elemenata - WC, kada ili tuš, radna ploča, umivaonik i ogledalo te prekidači za svjetlo.

Ispravne dimenzije kupaonice

Osobe s poteškoćama u kretanju često koriste pomagala koja im pomažu u kretanju - to su invalidska kolica, hodalice, štapovi na koje se možete osloniti. Neće ih se odreći prije ulaska u kupaonicu, pa se mora osigurati adekvatan manevarski prostor. Prije svega morate osigurati širok ulaz – vrata bi trebala biti dovoljno velika da u njih možete bez problema ući u invalidskim kolicima. Klizna krila opremljena senzorom ili tipkom za otvaranje i zatvaranje dobro funkcioniraju. U prostoriji mora postojati optimalna količina prostora za korištenje toaleta.

Posebna kada s vratima

Opremanje kupaonice za osobe s invaliditetom također zahtijeva pažljiv odabir namještaja, opreme i druge opreme. Svakako će vam dobro doći kada prilagođena osobama s invaliditetom. U našoj ponudi model s vratima namijenjen je starijim i slabo pokretnim osobama. Zahvaljujući ovoj mogućnosti, svatko se može okupati sam, bez potrebe za pomoći ili prisustvom skrbnika. Asortiman uključuje AVO/VOVO kade s niskim pragom, opremljene dodatnim sjedalom (bez uzgona), na kojem možete udobno sjediti tijekom kupanja, što uvelike olakšava svakodnevnu njegu.

AVO akrilna kada s vratima desno

Kade sa vratima proizvođača POLIMAT su

  • izrađena od najkvalitetnijeg 100% akrila;
  • sjedalo je izrađeno od materijala koji ne pluta;
  • čvrsta bočna vrata od kaljenog stakla;
  • nizak prag i stabilna konstrukcija čine da se starije osobe osjećaju samouvjereno u takvoj kadi;


Neki će ljudi umjesto kade s vratima izabrati tuš kabine - alternativu koja se često pojavljuje u kupaonicama osoba sa smanjenom pokretljivošću. Niske su, često gotovo ravne i ne zahtijevaju nikakav napor za ulazak.

Još jedan element koji se mora uzeti u obzir u kupaonskom prostoru osobe s invaliditetom je WC školjka - visina njegovog sjedala treba biti prilagođena visini invalidskih kolica, što će olakšati transfere. Daska mora biti stabilna i izdržljiva, može biti model s prorezom na prednjoj strani za lakše higijenske radnje. Također je vrijedno pobrinuti se da su vam toaletni papir i gumb za ispiranje pri ruci. Naravno, uz WC školjku neophodna je ručka.

Potrebni dodaci i oprema u posebno prilagođenoj kupaonici

Pitate li se što će još biti korisno u kupaonici za stariju osobu s poteškoćama u kretanju? Rehabilitacijska kada opremljena ručkom i sjedalom vrlo je praktičan set, ali što ako u sobi postoji i tuš? U takvoj situaciji trebat će vam stolica ili klupa za tuširanje, na kojoj možete udobno sjediti i oprati se. Za veću sigurnost bit će korisna i protuklizna prostirka.

Ponuda Latissa.hr uključuje sveobuhvatnu kupaonsku opremu - nudimo niske kade za invalide s vratima, tuš kade i mnoge korisne dodatke, uključujući ručke koje prilagođavaju prostor osobama s poteškoćama u kretanju i starijim osobama te im olakšavaju korištenje svemir. Provjerite dostupne modele i uvjerite se da u Latissa.hr brinemo o zadovoljstvu kupaca i želimo im pružiti najveću moguću udobnost života!

 

Ne zanemarujte proizvode

 
 
 

Zašto kupovati na Latissa.hr

 
  •  
    100% sigurna kupnja i plaćanje
     
  •  
    Brza dostava
     
  •  
    Razni načini plaćanja
     
  •  
    Brza i laka kupnja bez registracije
     
 
 
 
 

Prijavite se na e-novosti i osvojite 10€* za svoju prvu kupnju!

 

Budite prvi koji će saznati sve o aktualnim trendovima, inovacijama i našim pogodnostima.

* Odnosi se na vašu prvu kupnju iznad 100 €.

    1. Detaljnija pravila o korištenju i obradi Vaših osobnih podataka možete pročitati u Politici privatnosti .
 
 
 
 
 
SLAŽEM SE

Pregledavanjem naše web stranice slažete se s korištenjem kolačića koji su namijenjeni Vašem boljem korisničkom iskustvu na našoj web stranici. Za vlastite analitičke potrebe koristimo Google Analytics koji u tu svrhu instalira kolačiće ( brisanje GA kolačića ). Više o kolačićima .